„DOBRE KSZTAŁCENIE SZANSĄ NA LEPSZE JUTRO”




o projekcie
Praktyka zawodowa
W dniach 08-22.07.15r. (I grupa) oraz 23.07- 6.08.15r. (II grupa) uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w praktyce zawodowej w Hotelu Faltom **** w Gdyni. Był to ostatni etap projektu "Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro". Zgodnie z harmonogramem, praktykanci zapoznali się z pracą na różnych stanowiskach, m.in.: na kuchni, sali restauracyjnej, barze, recepcji, obsłudze pokoi, dziale technicznym, spa. W czasie wolnym wraz z opiekunami młodzież odwiedziła Hel, Sopot, Gdańsk, Władysławowo a także korzystała z atrakcji hotelowych.

fotoreportaż

Kurs kelnerski
W dniach 13-18 kwietnia w naszej szkole odbył sie kurs kelnerski w ramch projektu "Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro". Dzięki bogatemu programowi szkolenia oraz doświadczeniu zawodowemu prowadzącego pana Macieja Świtały, młodzież mogła zdobyć dużo wiadomości na temat osługi kelnerskiej a także wiele umiejetności praktycznych dotyczących np. dekantacji wina, otwierania szampana, flambirowania deserów czy sposobu przyrządzania i konsumpcji ślimaków, małż, raków i homara.

fotoreportaż

Kurs - Savoir-vivre
W dniach 4-6 i 25-27 marca dla uczniów naszej szkoły odbył się kurs - Savoir-vivre z elementami protokołu dyplomatycznego. To kolejne zajęcia w ramach projektu ,,Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro''. Prowadzącymi byli: pan Marek Rybacki, absolwent Instytutu Carvingu w Bangkoku oraz szef kuchni w restauracji ,,Sulbin'' w Garwolinie wraz z małżonką panią Renatą Rybacką, właścicielem firmy ,,GastroArt'' Studio Kulinarne w Łaskarzewie. Na kursie młodzież mogła zdobyć wiedzę dotyczącą m.in.:
  • zasad savoir-vivre a uwarunkowania kulturowe,
  • 52 zasad, o których każdy z nas wie lecz czasami o nich zapominamy,
  • ubiór – odpowiedni strój na każdą okazję,
  • zasady zachowania się przy stole,
  • sztućce – zastosowanie i formy ułożenia,
  • kuchnie świata – ciekawostki,
  • savoir-vivre na płaszczyźnie zawodowej,
  • reguły protokołu dyplomatycznego.
Teoria poparta była ćwiczeniami w formie scenek rodzajowych. Na zakończenie wszystkim uczestnikom rozdano zasłużone certyfikaty.

fotoreportaż

Kurs Barmański
W dniach 9 – 14.02.15r. odbył się kurs barmański w ramach projektu "Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro". Zajęcia prowadził pan Dariusz Kosiorek z Poznańskiej Akademii Barmanów. Młodzież zdobywała wiedzę teoretyczną jak również praktyczną na temat zasad sporządzania, składu i sposobu podawania drinków. Kurs zakończył się egzaminem praktycznym i teoretycznym oraz wydaniem Certyfikatów Barmana I-go stopnia. Wszystkim uczestnikom kursu gratulujemy!

fotoreportaż

KURS baristyczny
W dniach 8-11 grudnia po raz pierwszy w naszej szkole odbył się kurs baristyczny w ramach Projektu "Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro". Prowadzącą była Pani Agnieszka Rajewska – Mistrzyni Polski Latte Art 2014r oraz wicemistrzyni Polski baristów. Uczniowie mieli możliwość poznania min.: historii kawy, jej gatunki a także sposoby parzenia i podawania. Po wstępie teoretycznym młodzież przystąpiła do zajęć praktycznych, gdzie zapoznała się z podstawowymi technikami baristy, a mianowicie: narzędzia baristy, ustawianie młynków do kawy, dozowanie i ubijanie kawy, proces-Espresso, teksturowanie mleka. Na zakończenie odbył się egzamin teoretyczny i praktyczny. Na szczęście wszyscy zdali i uzyskali zasłużone certyfikaty.

fotoreportaż