|
|
|
|
|
W dniach 08-22.07.15r. (I grupa) oraz 23.07- 6.08.15r.
(II grupa) uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w praktyce zawodowej
w Hotelu Faltom **** w Gdyni. Był to ostatni etap projektu "Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro".
Zgodnie z harmonogramem, praktykanci zapoznali się z pracą na różnych stanowiskach,
m.in.: na kuchni, sali restauracyjnej, barze, recepcji, obsłudze pokoi, dziale technicznym,
spa. W czasie wolnym wraz z opiekunami młodzież odwiedziła Hel, Sopot, Gdańsk,
Władysławowo a także korzystała z atrakcji hotelowych.
fotoreportaż
|
|
|
|
|
|
|
|
W dniach 13-18 kwietnia w naszej szkole odbył sie kurs kelnerski w ramch projektu
"Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro". Dzięki bogatemu programowi szkolenia oraz doświadczeniu zawodowemu prowadzącego pana Macieja Świtały, młodzież mogła zdobyć dużo wiadomości na temat osługi kelnerskiej a także wiele umiejetności praktycznych dotyczących np. dekantacji wina, otwierania szampana, flambirowania deserów czy sposobu przyrządzania
i konsumpcji ślimaków, małż, raków i homara.
fotoreportaż
|
|
|
|
|
|
|
|
W dniach 4-6 i 25-27 marca dla uczniów naszej szkoły odbył się kurs - Savoir-vivre z elementami protokołu dyplomatycznego. To kolejne zajęcia w ramach projektu ,,Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro''. Prowadzącymi byli: pan Marek Rybacki, absolwent Instytutu Carvingu w Bangkoku oraz szef kuchni w restauracji ,,Sulbin'' w Garwolinie wraz z małżonką panią Renatą Rybacką, właścicielem firmy ,,GastroArt'' Studio Kulinarne w Łaskarzewie.
Na kursie młodzież mogła zdobyć wiedzę dotyczącą m.in.:
- zasad savoir-vivre a uwarunkowania kulturowe,
- 52 zasad, o których każdy z nas wie lecz czasami o nich zapominamy,
- ubiór – odpowiedni strój na każdą okazję,
- zasady zachowania się przy stole,
- sztućce – zastosowanie i formy ułożenia,
- kuchnie świata – ciekawostki,
- savoir-vivre na płaszczyźnie zawodowej,
- reguły protokołu dyplomatycznego.
Teoria poparta była ćwiczeniami w formie scenek rodzajowych.
Na zakończenie wszystkim uczestnikom rozdano zasłużone certyfikaty.
fotoreportaż
|
|
|
|
|
|
|
|
W dniach 9 – 14.02.15r. odbył się kurs barmański w ramach projektu
"Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro". Zajęcia prowadził pan Dariusz Kosiorek z Poznańskiej Akademii Barmanów.
Młodzież zdobywała wiedzę teoretyczną jak również praktyczną na temat zasad sporządzania, składu i sposobu podawania drinków.
Kurs zakończył się egzaminem praktycznym i teoretycznym oraz wydaniem
Certyfikatów Barmana I-go stopnia. Wszystkim uczestnikom kursu gratulujemy!
fotoreportaż
|
|
|
|
|
|
|
|
W dniach 8-11 grudnia po raz pierwszy w naszej szkole
odbył się kurs baristyczny w ramach Projektu "Dobre kształcenie szansą na lepsze jutro". Prowadzącą była
Pani Agnieszka Rajewska – Mistrzyni Polski Latte Art 2014r
oraz wicemistrzyni Polski baristów. Uczniowie mieli możliwość poznania min.: historii kawy,
jej gatunki a także sposoby parzenia i podawania. Po wstępie teoretycznym młodzież przystąpiła do
zajęć praktycznych, gdzie zapoznała się z podstawowymi technikami baristy, a mianowicie:
narzędzia baristy, ustawianie młynków do kawy, dozowanie i ubijanie kawy, proces-Espresso, teksturowanie mleka.
Na zakończenie odbył się egzamin teoretyczny i praktyczny. Na szczęście wszyscy zdali i
uzyskali zasłużone certyfikaty.
fotoreportaż
|
|
|
|
|
|
| |